Juridische Nieuwsflits maart 2015 Terug naar nieuwsoverzicht

 

Als u deze email niet kunt lezen klik dan hier

 
 
 

Home | Jongeneel Advocaten

Editie maart 2015

 

 

Restcapaciteit bij arbeidsongeschiktheid van zelfstandigen

Zolang U niets overkomt staat U er niet bij stil. Maar zodra U een beroep moet doen op Uw aov (arbeidsongeschiktheidsverzekering) blijken praktijk en verwachtingen wel eens uiteen te lopen. De WIA, de “opvolger” van de WAO, is een werknemersverzekering waarbij wordt gekeken naar de theoretische rest(verdien)capaciteit. Wat uw hoofd, armen en benen nog kunnen wordt vastgesteld en dan kijkt men welk beroep U nog in welke mate zou kunnen doen en wat U daarmee zou kunnen verdienen. Of U de in beeld gebrachte baan ooit zou krijgen , maakt niet uit. De mate van arbeidsongeschiktheid staat dus geheel los van het beroep dat U uitoefent. 

Zelfstandigen plegen zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid voor hun eigen beroep. Wanneer U na ongeval of door ziekte nog tal van beroepen kunt uitoefenen, maar niet het beroep dat in de aov vermeld staat, dan bent U voor het verzekerde beroep volledig arbeidsongeschikt. Als er sprake is van restcapaciteit, dan heeft dan invloed op de hoogte van de uitkering.
lees verder . . .

 

Flexibiliteit in secundaire arbeidsvoorwaarden sterk gewenst

Werknemers willen graag zélf meer bepalen hoe hun secundaire arbeidsvoorwaarden er uit zien. Dat past ook helemaal in de trend van maatwerk in werkgeverschap, zegt professor Xavier Baeten, onderzoeksleider en oprichter van het Vlerick Reward Centre. 

Werkgevers kunnen door keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden echt het verschil maken naar hun werknemers, zegt Baeten. ‘Uit onderzoek weten we dat mensen keuzes fijn vinden: dat de beloning dan hoger gewaardeerd wordt. Geef je mensen bijvoorbeeld een bonus, dan vinden ze dat fijn. Maar als je ze in de uitbetalingsvorm laat kiezen tussen extra vakantiedagen, extra pensioen of extra loon, dan wordt de bonus nóg veel hoger gewaardeerd. Met hetzelfde geldbedrag heb je dus véél tevredener werknemers.’ 
lees verder . . .

 

Wet aanpak schijnconstructies per 1 juli van kracht

Tijdens de bespreking van het Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies vorige week in de Tweede Kamer had minister Lodewijk Asscher al een grote meerderheid achter zich. Nu heeft de Kamer unaniem ingestemd met het Wetsvoorstel. De wet gaat vanaf 1 juli 2015 in.
lees verder . . .

 

Alcoholslot en strafvervolging

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Wie met te veel op achter het stuur kruipt en daarbij betrapt wordt, kan rekenen op een reactie van de overheid. In ernstige gevallen is die reactie strafrechtelijk en stelt het OM strafvervolging in. Daarnaast heeft het CBR een bestuursrechtelijke taak en legt het maatregelen op die preventief het gebruik van alcohol in het verkeer tegen te gaan.
lees verder . . .

 

Minder inbraken in 2014

Het aantal woninginbraken is afgelopen jaar met bijna 20% gedaald ten opzichte van 2013. Dit meldt minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).
lees verder . . .

 
 
 

 

Terug naar nieuwsoverzicht