Juridische Nieuwsflits juni 2016 Terug naar nieuwsoverzicht

 

 

Editie juni 2016

Overeenkomsten sluiten doet iedereen

Een overeenkomst sluiten klinkt als iets formeels. Toch doen we het praktisch iedere dag. Een brood bij de bakker kopen, de boodschappen bij de supermarkt, een bezoekje aan de kapper… Het kan dan geen kwaad om er iets meer over te weten.

Een overeenkomst hoeft niet per sé op papier te staan, een mondelinge overeenkomst is net zo rechtsgeldig (behoudens enkele uitzonderingen). Krijgen partijen een geschil met elkaar over de uitvoering van de overeenkomst, dan is het wel handig om een schriftelijke overeenkomst te hebben, zodat je kunt bewijzen wat er precies is afgesproken.

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Dit klinkt heel makkelijk en dat is het eigenlijk ook. De bakker biedt zijn brood aan voor € 1,20 per brood. Dit is het aanbod. Ben jij bereid om voor dat bedrag het brood te kopen, dan aanvaard je het aanbod van de bakker. Op dat moment ontstaat er een mondelinge overeenkomst.

Het gebeurt ook dat er eerst wordt onderhandeld over bijvoorbeeld de prijs. Iemand die zijn auto verkoopt, vraagt daar bijvoorbeeld € 8.000,-- voor. Dit is het aanbod. Een geïnteresseerde biedt € 7.500,-- voor de auto. Dit is geen aanvaarding, want het bedrag wijkt af van het aanbod. Dit wordt daarom gezien als een nieuw aanbod van de geïnteresseerde aan de verkoper. Accepteert de verkoper het geboden bedrag, dan is dat wél een aanvaarding en ontstaat er op dat moment een (mondelinge) overeenkomst.

Lees verder...

---

Asscher schrapt minimumjeugdloon vanaf 21 jaar

Jongeren vanaf 21 jaar gaan hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schaft het minimumjeugdloon af voor jongeren tussen 21 en 23 jaar, want "volwassenen verdienen een volwassen loon", aldus de bewindsman.

Lees verder...

---

Bestuursrechter moet meer bevoegdheden krijgen

De rechter moet meer bevoegdheden krijgen om beleid van gemeenten te kunnen toetsen. Dit zou tegenwicht bieden aan de huidige praktijk waarin gemeenten steeds meer vrijheid krijgen om zelf sociaal beleid te ontwikkelen.

Lees verder...

---

Wetsvoorstel Europees bankbeslag leidt tot rechtsongelijkheid

Juristen zijn kritisch op het recente wetsvoorstel van minister Van der Steur waarmee Nederlandse consumenten en bedrijven gemakkelijker conservatoir beslag kunnen leggen op een bankrekening in een ander land binnen de Europese Unie.

Lees verder...

 
 

 

Terug naar nieuwsoverzicht